policie-sport policie-sport policie-sport policie-sport
policie-sport
UNITOP ČR
sipka charakteristika
sipka stanovy
sipka kluby
sipka výkonný výbor
Domácí sportovní soutěže
sipka termínovka
sipka soutěžní řád
sipka mistrovství Policie ČR
sipka mistrovství UNITOP ČR
sipka ostatní
Mezinárodní sportovní akce
sipka termínovka
sipka mistrovství světa
sipka mistrovství Evropy
sipka ostatní
Servisní informace pro SKP
sipka různé (aktuality)
sipka informace výboru
sipka ekonomika
sipka náměty klubu
sipka software ke stažení
Informace z výcviku
sipka obsah výcviku
sipka metodika
sipka testy

Policie ČR

Partneři

Česká pošta

zdravotní pojištění MV ČR

Volkswagen užitkové vozy

Škoda auto, a.s.

Letiště Praha

Skupina ČEZ

Klokočka auto

EVPÚ Defence s.r.o.

Česká přenosová soustava

Svijany

Dive Time

Budo Sport e-shop

USIP

USPE

Loga partnerů ke stažení


 AKTUALITY

Dnes vám představujeme SKP Holešovzpět

1.9.2004

Holešov – městečko nedaleko Kroměříže. Žije v něm asi 12 tisíc obyvatel a téměř jednou dvanáctinou z nich jsou studenti a zaměstnanci Střední policejní školy Ministerstva vnitra. Ti sem přicházejí z celé republiky, aby se připravili na povolání policisty. Nezbytnou součástí přípravy je však i doplňková – mimoškolní tělesná a střelecká příprava. Velkou měrou právě na zdokonalování fyzické kondice se podílí sportovní policejní klub při této škole. Jejím předsedou je Vlastislav Pacík, který nám mnohé prozradil.



Jak je možné, že v malém městečku funguje sportovní policejní klub tak aktivně?


Aby čtenáři pochopili anabázi vzniku a fungování SKP Holešov, bylo by dobré jim přiblížit historii. TJ Rudá hvězda Holešov vznikla v roce 1973 a navázala tím na krátkou historii VTJ Dukla. Při svému vzniku měla TJ Rudá hvězda celkem 377 členů a léta 1974 a 1975 lze hodnotit jako počátek jejího rozvoje tělovýchovy, sportu a turistiky. V roce 1976 měla jednota již 719 členů a jihomoravský krajský výbor ČSTV jí udělil v roce 1977 titul "VZORNÁ TJ". Počátkem roku 1986 došlo k redislokaci 3. fakulty VŠ SNB do Bratislavy, čímž došlo ke značnému oslabení členské základny i funkcionářského sboru. Přesto se podařilo činnost udržet a stabilizovat a TJ Rudá hvězda Holešov byla velkým přínosem pro sportovní a tělovýchovné hnutí v našem regionu. Sportovní klub policie Holešov vzniká v roce 1990 a je považován za nástupce a pokračovatele „VZORNÉ TJ“. V době vzniku měl klub celkem 236 členů a těchto 7 sportovních oddílů. Prvním předsedou se stal Karel Dočkal. V roce 1993 jsem do této funkce byl zvolen já.
SKP má své sídlo v areálu Střední policejní školy MV, který je pro Holešováky známý jako "kasárna" na Zlínské ulici. Svou činnost v oblasti doplňkové přípravy policistů a občanských zaměstnanců Ministerstva vnitra a Policie ČR vyvíjí na základě smlouvy se školou o využívání jejího areálu. Veškerý provoz zajišťuje z příspěvkové činnosti, dotací ČSTV, UNITOP ČR, Městského úřadu Holešov, Krajského úřadu ve Zlíně, svazů jednotlivých sportů a ze sponzorských darů.
V současnosti tvoří členskou základnu 303 členové, z toho jedna třetina jsou policisté. Všichni mají možnost se seberealizovat ve 12 oddílech, a to atletiky, juda, sportovní kulturistiky, běžeckého lyžování, šachu, tenisu, volejbalu, vzpírání, rekreačního sportu, sportovní střelby, nohejbalu a aikida. Nezapomínáme ani na práci s dětmi a mládeží. Ty také tvoří třetinu základny.



Jste sportovní policejní klub, který funguje při škole. Jaká je spolupráce s jejím vedením?


Spolupráce s vedením školy je založena na smluvních vztazích, ale především na výborné spolupráci s ředitelem Josefem Šilpochem a jeho zástupcem Vladimírem Drápalem. Jako vedoucí personálního pracoviště mám služebně k vedení blízko a mohu tak snadněji domlouvat i sportovní aktivity.



Pořádáte řadu soutěží, mnohých se účastníte. Jsou v řadách členů i známá jména úspěšných sportovců?


Máme řadu členů, kteří byli úspěšní dříve a v současnosti pracují v klubu především jako trenéři. Jsou to například biatlonista Karel Dočkal, vzpěrač Daniel Kolář, rychlostní kanoista Karel Hrudík, judista Jaromír Zbožínek, střelec Jozef Tóth, volejbalista Ivo Janečka a další. Mezi nejúspěšnější současné sportovce patří Petra Topičová a Pavel Kubíček, oba jsou velice všestranní a tak dosahují výborných výsledků dokonce v několika sportech. Doufám, že se na mě nebudou zlobit ti, které jsem nejmenoval. Je jich totiž celá řada.



Jste velmi aktivním klubem. Musí být tedy mezi vámi někdo, kdo je iniciátorem, někdo, kdo přichází s nápady, kdo je realizuje, kdo je tzv. tahounem.


Naší snahou je, aby vedení SKP a jednotlivých oddílů tvořili policisté nebo zaměstnanci stálého stavu SPŠ MV v Holešově. Je to ryze z praktických důvodů, neboť je pak lepší komunikace uvnitř školy po stránce služebních přeborů i po stránce ostatních sportovních aktivit, včetně tzv. souvisejících věcí, kterými jsou vedení účetnictví, organizace vstupů do areálu školy a sportovišť apod. Všichni učitelé tělesné přípravy včetně vedoucího jsou členy jednoho i více oddílů, tím se vytváří zázemí pro využívání prostorů, ale i pro zmapování nových členů z řad studentů, aby nám některý z aktivních sportovců neunikl.
Tahouny v našem SKP jsou především aktivní a bývalí sportovci, kteří se podílí na fungování oddílů, ale samozřejmě je nutné vytvářet podmínky smluvní, finanční a materiální, což zabezpečuje výkonný výbor SKP. Toto je práce, která často není vidět v běžném každodenním životě.



Příští rok se bude konat Policejní mistrovství Evropy ve volejbale. V rámci dlouhodobé přípravy jste ve spolupráci s odborem sportu a UNITOP ČR realizovali soustředění volejbalistů – reprezentantů Policie ČR. Jak byste toto soustředění hodnotil?


Soustředění proběhlo na přelomu března a dubna a jeho organizace a vedení se úspěšně zhostil již jmenovaný Ivo Janečka, který je stále aktivním volejbalistou, trenérem družstva II. NL a současně vedoucím oddělení tělocvikářů učitelů. Zúčastnilo se jej 14 vybraných hráčů z celé republiky. Úroveň volejbalistů byla různá, od okresního přeboru až po extraligu. Cílem tedy bylo vytipovat vhodné hráče na všechny posty. Tréninky byly zaměřeny na zdokonalení herní činnosti jednotlivců a hlavně herní činnosti družstva. Během soustředění se sjednotil systém hry v obraně na síti i v poli. Družstvo se sehrávalo i v útočných činnostech a signálech.



V závěru soustředění se uskutečnil turnaj.


Ano. Turnaj uspořádal náš klub ve spolupráci s odborem sportu Ministerstva vnitra a UNITOP ČR. Byl velice dobře obsazen – SKV Hošťálková (II.NL), SKP Holešov (II.NL), VSK Staré Město ( I.NL) a družstvo Policie ČR. Úroveň turnaje byla solidní, družstva předváděla velmi dobré výkony. Pro reprezentační policejní mužstvo to byla užitečná a velice prospěšná prověrka. Turnaj vyhrál VSK Staré Město, druzí skončili hráči SKV Hošťálková, třetí reprezentace Policie ČR a čtvrtí SKP Holešov.



Mají naši reprezentanti šanci postoupit do evropského finále?


Naši volejbalisté určitě mají šanci postoupit do evropského finále a být kvalitním soupeřem ostatním účastníkům. Záležet však bude na mnoha okolnostech jako jsou úroveň soupeřů, zdraví hráčů a sportovní štěstí, kterému musí hráči napomoci svým přístupem.



Dovolte mi zeptat se ještě na váš sportovní klub. Život není jednoduchý. Tvoří je řada problémů, které je nutné řešit, aby se mohl udělat krok vpřed. Jaké jsou ty vaše problémy, co vás zlobí?


Jsme v podstatě spokojeni s fungováním klubu, samozřejmě se najdou problémy, které souvisí především s přístupem lidí, s administrativními opatřeními, se sháněním finančních prostředků apod. Rezervy máme určitě v malé propagaci vlastní činnosti a kvalitních výsledků. Zlobí nás třeba skutečnost, že žáci čtyřletého maturitního studia, kteří jsou členy SKP Holešov po dobu čtyř let, se nemohou účastnit policejních soutěží, protože nejsou ještě policisté nebo zaměstnanci Ministerstva vnitra nebo Policie ČR. Je to opravdu škoda, protože máme v této skupině hodně kvalitních sportovců. Ověřili jsme si, že po maturitě a přijetí k Policii ČR jsou pravidelnými účastníky resortních soutěží.



Každý člověk si staví před sebe cíle. Když k němu dospěje, dá si další - vyšší. To je také podstata vývoje. Jaké cíle blízké i vzdálenější si dáváte vy, členové sportovního policejního klubu?


Naším stálým úkolem a cílem je zachovat masovost v účasti na sportovním dění, přitáhnout ke sportování co nejširší policejní i civilní veřejnost, vytvořit podmínky pro aktivní sportovce - reprezentanty a co nejvíce rozšířit členskou základnu jednotlivých oddílů o mládež.
Když mám chuť praštit s funkcionařením, zajdu se podívat na trénink některého oddílu. Když vidíte mládež, jak se snaží pod odborným vedením zlepšit a jakou radost mají z každého i sebemenšího úspěchu či pochvaly, vlije vám to novou energii do žil pro shánění financí a zajištění co nejlepších podmínek. Zato to opravdu stojí.
Druhým úkolem je upevnit postavení sportovního policejního klubu v regionu a vybudovat ještě kvalitnější a stabilnější funkcionářský kolektiv. Touto bych chtěl poděkovat všem nejen našim, ale i ostatním funkcionářům, kteří se podílejí na fungování sportovního dění a popřát jim pevné nervy při vytváření podmínek pro sport a zdravý rozvoj těla i ducha nastupující generace.




zpět

Kontakty - sekretariát UNITOP ČR


Papírenská 6 b
160 00 Praha 6
Tel./fax: +420 220 514 984
unitop@policie-sport.cz


Policejní soutěže 2013



Přátelé policejního sportu,
rozběhl se seriál policejních mistrovství ČR,
mistrovství a Velkých cen UNITOP ČR
a dalších policejních soutěží a přeborů roku 2013

Termínová listina 2013

POLICEJNÍ MISTROVSTVÍ

MISTROVSTVÍ UNITOP ČR

Alpské lyžování 10.3. 2013

Sálová kopaná 28.3.2013


Velké ceny UNITOP ČR


Smlouva o spolupráci



Dne 3.8.2007 byla po- depsána nová smlouva o spolupráci mezi Minister- stvem vnitra české republiky a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR) s platností na dalších 5 let.

více informací zde


policie-sport