policie-sport policie-sport policie-sport policie-sport
policie-sport
UNITOP ČR
sipka charakteristika
sipka stanovy
sipka kluby
sipka výkonný výbor
Domácí sportovní soutěže
sipka termínovka
sipka soutěžní řád
sipka mistrovství Policie ČR
sipka mistrovství UNITOP ČR
sipka ostatní
Mezinárodní sportovní akce
sipka termínovka
sipka mistrovství světa
sipka mistrovství Evropy
sipka ostatní
Servisní informace pro SKP
sipka různé (aktuality)
sipka informace výboru
sipka ekonomika
sipka náměty klubu
sipka software ke stažení
Informace z výcviku
sipka obsah výcviku
sipka metodika
sipka testy

Policie ČR

Partneři

Česká pošta

zdravotní pojištění MV ČR

Volkswagen užitkové vozy

Škoda auto, a.s.

Letiště Praha

Skupina ČEZ

Klokočka auto

EVPÚ Defence s.r.o.

Česká přenosová soustava

Svijany

Dive Time

Budo Sport e-shop

USIP

USPE

Loga partnerů ke stažení


 AKTUALITY

Zástupce UNITOP ČR zvolen členem exekutivy Evropské policejní sportovní unie (USPE)zpět

22.12.2006

21. října 2006 se v Budapešti konal kongres Evropské policejní sportovní unie (USPE). Při této příležitosti byl do jejího výkonného výboru zvolen i Čech - PaedDr. Josef Haupt, viceprezident a výkonný ředitel Unie tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR). Co přijetí českého zástupce do evropské organizace znamená, jaký přínos pro náš policejní sport bude mít a jaké povinnosti z toho vyplývají, to bezesporu chce vědět každý, kdo má co do činění s prací sportovních policejních klubů, které jsou zastřešeny UNITOP ČR.

UNITOP ČR jako občanské sdružení je národní sportovní organizací sdružující v současné době 120 sportovních klubů policie (SKP) a jako taková je i v obecném slova smyslu garantem policejního sportu v České republice. Jejím prioritním úkolem je vytvářet podmínky pro rozvoj tělesné zdatnosti a upevnění zdraví policistů, což je výchozí předpoklad pro výkon jejich náročné služby. Důležitá je také následná možnost regenerace fyzických a psychických sil a to nejlépe pohybovými aktivitami s možností výběru z pestré nabídky jednotlivých SKP. Pro ty kteří si chtějí dosaženou úroveň své zdatnosti a dovedností ověřit a porovnat s ostatními je připraven systém policejních soutěží v nejrůznějších sportech vrcholící Policejními mistrovstvími ČR, respektive Mistrovstvími UNITOP ČR.

UNITOP ČR je také členem mezinárodních sportovních organizací. Jednou z nich je USPE. Ta byla založena již v roce 1950 z iniciativy Francouzů. Prvními členy se kromě Francie staly státy Belgie, Dánsko, Finsko, Velká Británie, Lucembursko, Nizozemí, Švédsko a Švýcarsko. V 90. letech otevřením Evropy na východ došlo k podstatnému vzrůstu členské základny. V současnosti má USPE 50 členů a jejím hlavním cílem je podporovat sport policistů evropských zemí a koordinovat přípravu, provádění a kontrolu mezinárodních policejních soutěží. UNITOP ČR se stala řádným členem této organizace 16. září 1995. Od té doby jsme získali pověst aktivního člena a specialisty na policejní sport ve střední a východní Evropě.

Tím, že jsme členy USPE, jsme přistoupili na její statut a získali tak určitá práva, ale i povinnosti. UNITOP ČR má právo podílet se na její celkové činnosti, říci svůj názor k vývoji policejního sportu v Evropě, účastnit se pravidelných zasedání, což jsou kongresy pořádané jednou za dva roky, účastnit se soutěží vyhlašovaných USPE jako policejní mistrovství Evropy. Ty se konají ve čtyřletém cyklu ve vybraných sportovních odvětvích, vždy 4 sporty v jednom roce. V současnosti to jsou košíková, kros, cyklistika, házená, judo, zápas, maraton, střelba, lyžování, fotbal, plavání, stolní tenis, tenis, atletika, volejbal a triatlon. Nejzákladnější povinností, vedle úhrady členských příspěvků, je dodržování stanov a vnitřních pravidel unie s důrazem na etické principy sportu a policejní profese jako takové.

USPE je mezinárodní organizací, která je uznávaná jak Mezinárodním olympijským výborem (MOV), tak i mezinárodními sportovními svazy těch sportů, ve kterých se mistrovství pořádají. Velmi úzká spolupráce je např. s Evropskou fotbalovou unií (UEFA).

Výkonný výbor USPE je pověřen výkonným řízením činnosti unie, je volen kongresem a je tvořen prezidentem, dvěma viceprezidenty, generálním sekretářem, pokladníkem a čtyřmi členy – celkem 9 osobami. Sídlo je totožné se sídlem generálního sekretáře, a protože v současnosti tuto funkci zastává Němec Dietmar Schönhoff, sídlí v Düsseldorfu. Kongres je valnou hromadou všech statutárních zástupců členských zemí. Kromě výkonného výboru je voleným orgánem také sportovně-technická komise (STK), která má 11 členů, z nichž se každý specializuje na 1 – 2 sporty. STK je samostatným orgánem USPE, je řízena výkonným výborem a jejímu zasedání vždy předsedá generální sekretář, jakožto pověřený člen výkonného výboru.
Ve výkonném výboru pracují v současnosti zástupci Francie, Německa, Švédska, Bulharska, Švýcarska, Holandska, Řecka, Ruska a České republiky. Jednací řečí je francouzština, angličtina a němčina.

· Zvolení našeho zástupce do výkonného výboru USPE přinese určitě pro náš policejní sport nějaká pozitiva. Jaká? To už prozrazuje Josef Haupt.
Mýt svého zástupce přímo ve výkonném výboru je určitě i prestižní záležitostí pro každou národní policejní sportovní organizaci. Já však ve svém zvolení vidím především ocenění dlouholeté dobré práce UNITOP ČR v oblasti evropského policejního sportu, což rozhodně není jenom moje zásluha , ale výsledek práce mnoha lidí ve výkonném výboru, v odborných komisích i v jednotlivých sportovních klubech policie. Jde o dobře fungující systému, jehož nedílnou součástí jsou i příslušná odborná pracoviště ministerstva vnitra a Policie ČR. Velmi dobré jméno jsme si v rámci USPE udělali hlavně uspořádáním vydařených policejních mistrovství Evropy v judo, vzpírání a zápase v roce 1996, v judo v roce 1999 a v atletice v loňském roce. Zvláště poslední jmenovaná akce byla velmi vydařená a měla velký ohlas u všech účastníků. Členství ve výkonném výboru USPE přijímám jako určitou nadstavbu své funkce viceprezidenta v národní organizaci, ale určitě to moji práci v české unii neomezí. Naopak, získáváme tím lepší přístup k informacím a můžeme řešit řadu věcí mezi UNITOP ČR a USPE přímo a jednodušeji bez zbytečných byrokratických průtahů.


Domníváte se, že vaše členství ve výkonném výboru USPE pomůže k prosazení některých záležitostí, které bychom chtěli změnit, např. úprava některý soutěžních pravidel, výběr sportovních odvětví, zákaz účasti profesionálních sportovců na policejních mistrovstvích Evropy apod., a současně k rozvoji sportovní činnosti policistů a zaměstnanců Policie ČR u nás?

Věřím, že ano. Byl to i určitý záměr UNITOP ČR, a musím dodat, že záměr, kterému byla našim diplomatickým úsilím předem dohodnuta podpora mnoha dalších členských zemí, které také usilují o jakousi modernizaci USPE, a to především v oblasti soutěžních pravidel. Lehké to ale rozhodně nebude, protože USPE je poměrně konzervativní organizací. Prosazovat budu celou řadu změn, především ty, které mají širokou podporu. Týká se to např. změny pohledu na střelbu. Dosud byla mistrovství zaměřena na sportovní střelbu, ale policistům by více vyhovovala soutěž v tzv. praktické střelbě z velkorážních zbraní (IPSC), nejlépe přímo ze služební zbraně, která mnohem více koresponduje s jejich výcvikem.


V roce 2006 jsme byli USPE pověřeni organizací již zmíněného Policejního mistrovství Evropy v atletice. Můžete s časovým odstupem zhodnotit tuto akci hlavně po stránce organizační?

Policejní mistrovství Evropy v atletice mělo veliký ohlas, možná větší v zahraničí než doma. V 56-ti leté historii USPE to byl největší šampionát, co se týče počtu zúčastněných států, tak i počtu jednotlivých sportovců. Z toho vyplývaly velké nároky na organizaci, konkrétně na zajištění ubytování, stravování, materiální a finanční zabezpečení. Akce takového rozsahu se nedá připravit za pár měsíců. Úzký organizační výbor začal pracovat více jak s ročním předstihem, postupně se pracovní výbor rozšiřoval a v samém závěru se na uskutečnění evropského šampionátu podílelo více jak sto organizačních pracovníků. Co se týče hodnocení, mám takové zprávy, že z pohledu zahraničních účastníků vše proběhlo bezchybně. Tím, že jsem pracoval v organizačním výboru od počátku, vím, jaké problémy jsme museli za pochodu řešit a co nedopadlo tak, jak jsme si představovali. Především to byl malý ohlas u nás, v médiích, v resortu. Asi to bylo ovlivněno především tím, že mistrovství se konalo týden před volbami a veškerá pozornost české veřejnosti byla věnována předvolebním kampaním jednotlivých politických stran.


V r. 2007 bude Česká republika pořadatelem Policejního mistrovství světa ve fotbale. Pořádáním této akce jsme byli pověřeni ne USPE, ale USIP. Přibližte, co USIP je?

USIP je další mezinárodní organizací, jejímž členem je i UNITOP ČR. Je to Světová policejní sportovní unie, která byla založena v roce 1990 a sdružuje 65 států světa. Jedná se o organizaci poměrně mladou, jejíž zdárně se rozvíjející aktivity v organizaci celosvětového policejního sportu byly po nešťastné události z 11. září 2001 a následně se šířícím terorismem načas utlumeny. Po pěti letech se USIP opět aktivizuje a v roce 2007 vyhlásila dvě mistrovství světa, a to v krosu a ve fotbale. Ohlas z pořádání Policejního mistrovství Evropy v atletice byl v zahraničí takový, že jej vnímala i USIP a Českou republiku pověřila uspořádáním finálového turnaje 1. ročníku Policejního mistrovství světa ve fotbale v roce 2007.


Co nás čeká?

Víme, že to bude turnaj 8 nejlepších policejních reprezentací, které uspějí v předcházejících kvalifikačních kolech. Praha je přivítá ve dnech 12. – 19. srpna. Už nyní byla navázána spolupráce s Policií ČR a ministerstvem vnitra. Nad celou akcí převzal osobní patronát a záštitu pan policejní prezident plk. Mgr. Vladislav Husák. Úzká spolupráce byla také navázána s Českomoravským fotbalovým svazem a s AC Sparta Praha. Zápasy v základních skupinách se uskuteční na hřištích tréninkového centra Sparty na Strahově, finálová utkání pak přímo na hlavním stadionu na Letné. Nyní usilujeme o získání marketingových partnerů a sponzorů, kteří nám pomohou uspořádat kvalitní mistrovství. Víme ze zkušeností získaných z atletické Evropy, že bez nich to nejde. Už na konci roku 2006 jsme zajistili ubytování účastníků a nyní s blížícím se termínem konání akce počet úkolů souvisejících s organizací bude narůstat. Věřím, že se nám opět podaří získat vedle přízně a podpory ministerstva vnitra, Policie ČR a sponzorů, také celou řadu dobrovolných pracovníků, bez jejichž obětavé práce by se uspořádání finálového turnaje 1. Policejního mistrovství světa neobešlo.




zpět

Kontakty - sekretariát UNITOP ČR


Papírenská 6 b
160 00 Praha 6
Tel./fax: +420 220 514 984
unitop@policie-sport.cz


Policejní soutěže 2013



Přátelé policejního sportu,
rozběhl se seriál policejních mistrovství ČR,
mistrovství a Velkých cen UNITOP ČR
a dalších policejních soutěží a přeborů roku 2013

Termínová listina 2013

POLICEJNÍ MISTROVSTVÍ

MISTROVSTVÍ UNITOP ČR

Alpské lyžování 10.3. 2013

Sálová kopaná 28.3.2013


Velké ceny UNITOP ČR


Smlouva o spolupráci



Dne 3.8.2007 byla po- depsána nová smlouva o spolupráci mezi Minister- stvem vnitra české republiky a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR) s platností na dalších 5 let.

více informací zde


policie-sport